Lody o smaku słonego karmelu
LODY O SMAKU SŁONEGO KARMELU
składniki
śmietanka UHT 30% – 500 ml
serek mascarpone – 250 g
masa krówkowa – 300 g
sól – 3 szczypty
Schłodzoną śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na średnich obrotach. W momencie gdy masa będzie już gęsta (ale jeszcze nie ubita), dodajemy połowę masy krówkowej.
USerek mascarpone przekładamy do osobnej miski, rozdrabniamy go w niej i mieszamy. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do serka mascarpone i mieszamy rózgą. Gdy całość dobrze wymieszamy, dodajemy resztę kajmaku i mieszamy tak, aby zostały grudki masy krówkowej.bijamy dalej Masę doprawiamy solą. Całość raz jeszcze delikatnie mieszamy.Przygotowujemy platikowe pojemniki i przekładamy do nich masę. Zamykamy pudełka, uderzamy dnem o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Mrozimy ok. 12 godzLody nakładamy gałkownicą do pucharków.
Dodaj komentarz