Brownie pancakes
Brownie pancakes
Składniki na 12 sztuk:
1 i 1/4 szklanki mleka
1 duże jajko
45 g masła, roztopionego i przestudzonego
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki drobinek czekoladowych tzw. chocolate chips lub posiekanej czekolady
W naczyniu wymieszać rózgą kuchenną mleko, jajko, masło i cukier, do połączenia. Bezpośrednio do mieszanki przesiać składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać rózgą kuchenną. Dodać drobinki czekoladowe i wymieszać.
Smażyć natychmiast na średniej mocy palnika, na minimalnej ilości oleju, z obu stron, do zarumienienia. Na każdego placka nabierać pełną łyżkę ciasta.
Podawać np. z sosem czekoladowym i owocami (truskawki, maliny).
Sos czekoladowy:
50 ml śmietany kremówki 30%
60 g gorzkiej lub deserowej czekolady
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.